Itt a jolly joker, amivel csak nyerni lehet - Kawasaki ER5, 2004 -

Mindenről a Ninják tehetnek. Ha a japánok nem akarták volna egy univerzális ötszázassal betömni a lyukat a sportmodelljeik palettáján, nagyon sok mindenről lemaradtak volna a motorosok.
Ha mostanság, a 2020-as években ránézünk egy szép állapotú Kawasaki ER5-re, a praktikus, pofás mindenest látjuk benne, pedig a génjeiben akad némi sportosság is. Mikor 1997-ben bemutatták, hegesztettek egy korrekt acélvázat, majd beletették azt a blokkot, ami akkor már tíz éve tökéletesen szolgált a GPZ500-ban. Vagy nevezzük inkább Ninja 500-nak, esetleg EX500-nak? Hánytorgassuk fel a KLE500-at vagy a Vulcan 500-at? Bizony, mindben ugyanaz a szív dobogott! 
Oké, a GPZ 50 lóerő körüli teljesítménytől nem kellett orra esni, de ennek ellenére a kéthengeres négyütemű kifejezetten sikeres volt – az amerikai piacon nagyon jól fogyott, sőt, szívesen használták versenygépek alapjául is nem csak aszfaltos klubversenyeken, hanem bizonyos dirt track kategóriák eseményein is felhangzott a Kawasaki jellegzetes, érces kurjantása.
Amikor 1997-ben megjelent az ER5, a szaksajtóban többen leírták, hogy így pár évnyi bónuszt kapott nyugdíj előtt a Kawasaki 180 fokos elékelésű, hengerenként négyszelepes konstrukciója. Ki tudja, mi járt a marketingesek fejében, mert ők sem kerítettek nagy feneket az utcai mindenesnek – szerintünk ők sem gondolták, hogy ekkora karriert fut be a meztelen gép, hiszen egyes piacokon egészen 2009-ig elérhető maradt.


A jól sikerült koncepciót egyértelműen mutatja, hogy mai napig ez a használtpiac egyik kedvence. Megbízható, olcsón fenntartható, karakteres jószág, amely az árát is remekül tartja. 49 lóereje pont elég arra, hogy minden közlekedési helyzetet megoldjon, de közvetlensége, menni akarása a haladó motorosok számára is alternatíva lehet, ha nem akarnak milliókat kiadni egy-egy új masináért.
A karburátoros konstrukció a mostani kategóriatársakkal is könnyedén összeengedhető, igaz, az évjárattól függően 36 vagy 37 milliméteres szárakkal szerelt első futómű és hagyományos fékrendszer bár megállja a helyét, de már nem tudja azt, amit a 2020-as években piacra dobott unokái. Minden másban tökéletes partner az ER: az üléshelyzet kényelmes, a fogyasztás észszerű használat mellett alacsonyan tartható. 


Magyarországon a mai napig elképesztően népszerűek az 500-as ER-ek: akárcsak egykori konkurensei, a Suzuki GS500 vagy a Honda CB500, szerves részei a járműparknak. A kétezres évek elején a 600-as meztelen négyhengeresek ugyan egy időre felülírták a klasszikus sorketteseket, de nem telt el hosszú idő, hogy jól láthatóan ismét a twinek uralják a motorosboltokat. 


A forgatónyomaték 45 Nm, amit hatfokozatú váltó segítségével oszthatunk be. A szerkezet könnyen kapcsolható, precíz – nem véletlen, hogy a nagymotorokkal most ismerkedők is szívesen választják a Kawasaki ER5-öt. A tervezésénél vezetőszálként megjelenő univerzalitás azóta sem kopott meg. Nem csak kompakt és jól kezelhető, hanem tartós is: itthon is találunk bőven százezer felett futott példányokat. Aki szeretne rengeteg élményt, megtehető kilométert és praktikumot venni, okvetlen nézzen be hozzánk, mert ez a szép ötszázas Kawasaki bizony sok örömet tartogat kezdő és haladó motorosnak egyaránt.

 

Műszaki adatok

Motor: 498 cm3, soros kéthengeres, DOHC vezérlésű négyütemű 
Teljesítmény: 49 LE /8500 ford.
Váltó: hatfokozatú 
Ülésmagasság: 800 mm
Üzemanyagtartály: 17l

 

2022.11.21