Nem csak tanulni alkalmas - Yamaha YFM90R -

Bár mára leginkább sportszerként tekintünk a quadokra, de eredetileg munkaeszköznek szánták őket. Mára ez a szegmens kevéssé jelentős, akár az össz- akár a hátsókerékhajtású verziókról beszélünk, a piacon a hobbi változatok dominálnak.
Csak 88 köbcenti, a gyereknek jó lesz, mondják sokan, és ez részben igaz is. Azonban a Yamaha YFM quadja ennél sokkal rafináltabb, hisz méretei és kezelhetősége okán még azoknak a felnőtteknek is alkalmas, akik tanyasi vagy éppen üzemi környezetbe keresnek egy praktikus járművet, amely rossz útviszonyok között is alkalmas arra, hogy eljussunk a célponthoz.


Hogy több korosztálynak is biztonságos legyen, az YFM90R-en egy okos, ám de egyszerű CDI-modul segítségével állítható be a négyütemű motor teljesítménye, így a kezdőtől a haladóig mindenki használhatja a négyütemű egyhengeressel hajtott quadot.A motorja ismerős azoknak, akik figyelemmel kísérik a japán kisköbcentis gépeket: a kétszelepes fekvőhengeres több gyártó kínálatában is jelen van, megbízhatóságát nem egy lökettérfogat- és járműkategóriában bizonyította már. Az üzemanyag-levegő keverékért egyszerű karburátor felel – a Yamaha célja ezzel a járművel a hosszú távú fenntarthatóság mellett a megbízhatóság és a folyamatos rendelkezésre állás volt.


Az egyszerű kezelhetőséget CVT automata váltó segíti, a gázt hüvelykujjal adagoljuk, a kormányon pedig rögzítőfék is található, hogy a formás kis quad dimbes-dombos talajon is leparkolható legyen. A futóműnek hála pont ott, az aszfalttól távol érzi jól magát: elöl dupla keresztlengőkaros, független felfüggesztést találunk, míg hátul masszív merev tengelyt, ahol a bütykös gumival szerelt hátsó kereket könnyen ápolható lánc hajtja. Hogy a nedvesség se okozzon gondot, a Yamaha dobfékjei szigeteltek.
Ahol nem a talajt felgyűrő teljesítmény, a csomagtartók mérete vagy a pakolhatóság a fontos, jó szolgálatot tehet az YFM90R – kezelhetősége rendkívül egyszerű, fogyasztása pedig kifejezetten alacsony. Biztos, hogy túrázni senki sem ezzel indul el, de gyerekeknek és az okos megoldásokat kedvelő felnőtteknek is örömöt és praktikumot tartogat a kék-fehér quad.

Műszaki adatok

Motor: egyhengeres, négyütemű, léghűtéses, SOHC, 2 szelepes
Lökettérfogat: 88cc
Furat x löket: 47,0 mm x 51,0 mm
Kompresszióviszony: 10,2 : 1
Kenési rendszer: nedves karter
Üzemanyagrendszer: TK 13 mm-es karburátor
Gyújtás: DC-CDI
Indítás: elektromos kiegészítő berúgóval
Váltó: automata CVT
Hajtásrendszer: két kerék hajtású
Kihajtás: O-gyűrűs lánchajtás
Ülésmagasság: 654 mm
Minimális hasmagasság: 100 mm
Üzemanyagtank: 4,8 liter

 

2022.07.01