Praktikum és sportosság egyben - Honda Forza 350GT, 2022 -

A nagyrobogók kategóriája két évtized alatt hihetetlen fejlődést mutatott: a kétkerekű, kelletlen kanapéktól eljutottunk oda, hogy nem csak praktikus, hanem sportos, túraképes eszközzé is váltak. Az új irány egyik legszimpatikusabb képviselője a Honda Forza 350, aminek minden atomja azt sugallja, hogy egy igazi Gran Turismóval akadtunk össze.
A fényezés bordó árnyalata hozzátesz ahhoz a sebességet sugalló külsőhöz, amit a formaterv amúgy is igyekszik kihangsúlyozni. Az elektromosan, 180 mm-es tartományban állítható plexi a vezető kezébe adja a döntést, hogy maximális védelemben vagy a sportos menetszélben kíván-e utazni. Személyes kedvencünk a LED-es fényszórórendszer, amit nem csak messziről teszi észrevehetővé a gépet, hanem éjszakai üzemben is teljes biztonságot ígér.
A klasszikus analóg sebesség- és fordulatszámmérő mellett nem feledkeztek el a mára kötelező digitális információkról sem: a RoadSync kommunikációs rendszer segítségével az okoseszközök számos funkciója elérhető menet közben. A kedvelt Smart kulcsot ez a modell is megkapta: elég, ha zsebre vágjuk, csak adjunk gyújtást, s már indulhatunk is! Az érzékelőknek hála, egy mozdulattal nyitható az ülés, plusz a gyári, 45 literes felső doboz is.
A Forza lelke az SOHC-vezérlésű, négyszelepes, benzinbefecskendezéses motor.  31,5 Nm-es nyomatékával és kiváló, 28,3 lóerős teljesítményével lefedi a közúti igényeket, legyen szó kanyargós élményutakról vagy autópályás ingázásról. A formatervezés során ügyeltek arra, hogy mindkét körülményhez megfelelő testhelyzetet vehessünk fel: nem csak a nyereg alakja, hanem a csúszásgátló betétekkel szerelt rozsdamentes acél padlóelemek kialakítása is engedi a láb igény szerinti pozicionálását.
A 15 és 14 hüvelyk átmérőjű kerekekhez csatolt futómű is támogatja a huncutságot: az úttartásért elöl 33 mm-es villa, hátul stabil kétoldali rugóstag felel. A blokkolásgátlós fékre biztosan nem lesz panasz, hisz 256 és 240 mm-es tárcsák dolgoznak a Hondán. A 3,3 literes fogyasztás jó hír azoknak, akik az autót váltanák ki a remek robogóval. Hosszabb úton, két személlyel is tartható a gyári érték; ha a hétvégi kalandozáshoz keresnek megfelelő eszközt, elsőrangú megoldásra lelhetnek a 350-es Forzában.

 

Műszaki adatok

Lökettérfogat (cm3): 329,6 ccm
Motortípus: Folyadékhűtésű, négyütemű, SOHC-vezérlésű egyhengeres, EURO 5
Teljesítmény: 20,8 kW (28,3 LE)/7000 ford./perc
Üzemanyagtank kapacitás (liter): 11,7 liter
Üzemanyag fogyasztás (l/100 km): 3,33 l/100km
Szabad hasmagasság (mm): 135 mm
Saját tömeg (kg): 184 kg
Ülésmagasság (mm): 780 mm
Sebességváltó: Folyamatosan változó áttételű automatikus váltó (CVT)

2024.02.26