Red Baron Túraklub Győr - júliusi kezdő túra

A túra időpontja: 2020.07.25. szombat
Túravezető:Bozzai Lajos 
Gyülekező: Red Baron parkoló 09.00 – 09.30;
         cím: Győr, Mécs László u. 1.    
Indulás: 10.00
Érkezés: 17.00
​Útvonal: Györ - Sopron - Kismarton (Ausztria) - Györ

 

Nevét egykori templomának védőszentjéről kapta. Előtagja a délnyugatra levő Nagymartontól (németül Mattersburg) különbözteti meg. Német és horvát neve vasvárost jelent és az egykori virágzó vaskereskedelemre emlékeztet.

Burgenland tartomány fővárosa, Eisenstadt (Kismarton) a Lajta hegység lábánál fekszik. Közel 14.790 lakosával Ausztria legkisebb tartományi fővárosa.
Az Esterházy hercegek régi lakóhelye ma is sok mindent nyújt az ide látogatónak.

Kismarton egész egyszerűen elbűvöl különleges hangulatával. Érdemes megnézni az Esterházy-kastély mellett, a Hegyi templomot (Bergkirche), a Szt. Márton Dómot vagy a kastélyparkot – az egykori barokk kertet, amelyet az 1800-as évek elején építettek át angol tájparkká, a felújított üvegházaival.

A jórészt műemlékvédelem alatt álló történelmi belváros a település szíve. Több ezer látogató érkezik naponta a sétálóutcába kirakatokat nézegetni, bevásárolni vagy egy jó kávé mellett kikapcsolódni. A történelem és a kultúra mellett a tartományi főváros ugyanúgy megfelel a a modern város követelményeinek.

Joseph Haydn neve elválaszthatatlanul összefonódot Kismartonéval. A zeneszerző 1761-től több mint 40 évig szolgált karmesterként az Esterházy hercegek udvaránál. Mesterműveinek nagy része itt is született. Erről a szoros kapcsolatról a városban több Haydn-emlékhely is tanuskodik.

 

Kérlek, hogy a túrára teli tankkal érkezz, rendezett papírokkal, megfelelő műszaki állapotú motorral!
Ha szeretnél szép környéken és kezdő túrán motorozni, akkor gyere el!

Bozzai Lajos – Túravezető