Red Baron Túraklub Győr - júniusi kezdő túra

A túra időpontja: 2020.06.13. szombat
Túravezető: Bozzai Lajos
Gyülekező: Red Baron parkoló 09.00 – 09.30; cím: Győr, Mécs László u. 1.
Indulás: 10.00
Érkezés: 17.00
Túraútvonal hossza: 143 km
Útvonal: Győr – Komárom – Neszmély – Tata – Nagyigmánd – Bábolna - Győr

A túra kezdő motorosoknak készül, ezért 80 km/h sebességgel haladunk, nincs feszített tempó és nincs kanyar vadászat! 

Meglátogatjuk a neszmélyi hajósskanzent! Neszmély Komárom-Esztergom megyei település, a Neszmélyi borvidék központja a Gerecse északi, Dunára néző nyúlványai alatt, a 10-es főút mellett található. Területét egy rövid szakaszon érinti a Süttő-Vértestolna közti 1127-es út, Szomódra pedig egy önkormányzati út vezet innen, amely Dunaszentmiklóstól a 11 136-os számozást viseli. Áthalad a településen a Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonal is, amelynek itt két megállási pontja van: Neszmély vasútállomás és Várhegyalja megállóhely. Utóbbi a 10-es főút közelében fekszik, előbbi közúti megközelítését a 11 341-es út biztosítja.
Neszmély és környéke már ősidők óta lakott helynek tekinthető, ahol minden kor képviselve van, de leggazdagabb a római kori itt talált leletanyag.
Első írott nyomát az 1237-40 között készült Albeus jegyzékben találjuk, akkor nevét Nezmel, 1341-ben Neezmel alakban írták.
1339-ben Károly Róbert az örökös nélkül elhalt ember birtokaként rá szállott Neszmélyt két szigettel, cserjésekkel, szántókkal, s száraz és vízi vámmal, valamint révvel egyetemben fia nevelőjének, Polonia-beli Miklós mesternek és unokaöccseinek, Henckónak és Máténak adományozza. Miklós később Neszmélyi Miklós néven jelenik meg a forrásokban. Pécsi püspökké választása után Henckó, majd leszármazottai birtokolják a községet. Innen hazafele rövid megállót teszünk a Tatai öreg tónál.
 

Kérlek, hogy a túrára teli tankkal érkezz, rendezett papírokkal, megfelelő műszaki állapotú motorral!
Ha szeretnél szép környéken és kezdő túrán motorozni, akkor gyere el!

Bozzai Lajos - Túravezető