Red Baron Túraklub Törökbálint - augusztusi kezdő túra

A túra időpontja: 2019.08.03. szombat
Túravezető: Kertész Viktória
Gyülekező: Red Baron parkoló 09:30;
cím: 2045 Törökbálint Tó-park utca 5.
tel: (23) 418-350
Indulás: 10.00
Érkezés: 18.00
Túraútvonal hossza: 230 km
Útvonal: Törökbálint – Esztergom – Nagybörzsöny – Kemence, Erdei Múzeumvasút – Visegrád – Törökbálint


A túra kezdő motorosoknak készül, ezért 80 km/h sebességgel haladunk, nincs feszített tempó és nincs kanyar vadászat!
A hatalmas érdeklődésre tekintettel a túráinkat regisztrációhoz kötjük és létszámlimitet vezetünk be. Regisztrálhatsz a túrára a vickancs”kukac”gmail.com email címen a neved, motor típusod megadásával.
A regisztrációs emaileket 2019. július 31-e, szerda, éjfélig fogadjuk.

Augusztusi túránk alkalmával a Börzsönyt célozzuk meg, ahol két nevezetesség meglátogatását terveztem. Az első a Dunakanyar legszebb Árpád-kori temploma a Börzsöny nyugati szélén fekvő, egykori bányaváros, Nagybörzsöny határában álló Szent István-templom. A kőkerítéssel körülvett ódon hangulatú épület a magyar építészettörténet egyik gyöngyszeme.
A ma már csak pár száz lakosú, álmos kis település a középkorban nagy jelentőséggel bírt, köszönhetően vas-, réz-, és aranybányáinak. Az 1439-ben már bányavárosi rangra emelkedett Nagybörzsönybe szász bányászokat telepítettek be, az aranykor a török hódoltságig tartott, de a bányák csak a XVIII. század közepén merültek ki.
A falu négy templommal is büszkélkedhet. A legrégebbi a község nyugati szélén épült Szent István-templom. A kicsiny épületet a falu magyar lakosai építették a XIII. században, kőkerítéssel csak később 1632-ben vették körül. A hajdanán plébániatemplomként szolgáló épülettől a német telepesek által használt ún. Bányásztemplom fokozatosan átvette az egyházi szolgálatot, így a XVII. századtól a Szent István-templom kápolnaként szolgálta a körülötte létrejött temetőt. A századok során a templom többször cserélt gazdát a protestáns, katolikus egyház között, ma római katolikus, rendszeres istentiszteletet már nem tartanak itt, de esküvők kedvelt helyszíne. Minden évben itt tartják a hagyományos Vadásznapon Szent Hubertus miséjét.
A másik látványosság a Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése.

Ha szeretnél szép környéken és kezdő túrán motorozni, akkor gyere el!

Kérlek, hogy a túrára teli tankkal érkezz!

Kertész Viktória
túravezető