Red Baron Túraklub Törökbálint - szeptemberi különkiadás

 A túra időpontja: 2022.09.10. szombat

Túravezető: Tóth Ferenc
Gyülekező: Red Baron Törökbálint parkoló 08.00-08.15; cím: Törökbálint, Tópark utca 5.
Indulás: 8.15
Érkezés: 18.00
Túraútvonal hossza: 400 km

Útvonal: Törökbálint-Zsámbék-Esztergom-Párkány-Garamkövesd-Ipolyszakállos-Felsőszemeréd-Szalatnya-Palást-Rakonca-Dömeháza-Hontnémeti-Selmecbánya-Zólyom-Besztercebánya-Korpona-Teszér-Felsőszemeréd-Párkány-Esztergom-Zsámbék-Törökbálint

A túra előzetes regisztrációhoz kötött!

Maximum létszám: 7 motor
Minimum motorméret: 250 cm3
Kérlek, akkor jelentkezz, ha nem okoz gondot számodra a 100-as utazósebesség, esetlegesen legyen még némi erőtartaléka is a motorodnak.

Jelentkezni ezen a linken tudtok: https://forms.gle/a9tdvaPh24d14kEF9

A túra leírása: Ez a túra inkább azoknak kedvez, akik a sok motorozás, kevés megálló elvét vallják és nem szédülnek el néhány kanyartól. Az út során két fő megállóra számíthattok, ahol egy rövid városnézést, kávézást, sütizést fogunk beiktatni.
Szokásos módon a törökbálinti Red Baron főhadiszállásáról fogunk indulni. Esztergomban teletankoljuk a motorokat. Onnan átmegyünk a Duna fölött Párkányba, majd végig az Ipoly mentén kanyargunk kiváló minőségű utakon, kis falvakon keresztül. Kamyar kanyar hátán lesz egészen Selmecbányáig, ahol az első nagyobb megállónkat fogjuk beiktatni.
A hegyekkel körülvett káprázatos fekvésű Selmecbánya a Világörökség része, a közép-szlovákiai bányavárosok legszebbike. Gyönyörű, történelmi hangulatot árasztó óvárosának terei, hangulatos, a domboldalakon kanyargó utcácskái, dombokon magasodó erődítményei, impozáns kálváriája népszerű turistacélponttá teszik.
A következő megálló Besztercebánya történelmi főtere lesz, ahol lehetőségünk nyílik egy újabb kis sétára, fagyizásra. A központi tér számos gótikus és reneszánsz polgári háznak, valamint palotának ad otthont. A tér és környéke bővelkedik magyar történelmi emlékekkel, a közös múltunk épített örökségével. Ez lesz a túránk legtávolabbi pontja is egyben.
A 69-es számú úton elindulunk Zólyom felé, hogy aztán a 66-os út, hegyvidéki jellegű kanyargós főútján eljussunk az Ipoly mellett végighúzódó sokadrangú, ám annál jobb minőségű aszfaltcsíkra, hogy aztán Párkánynál visszatérjünk Magyarországra. Innen már lehetőség szerint végig húzzuk a gázt Törökbálintig.

 

Kérlek, hogy a túrára teli tankkal érkezz!
Ha szeretnél szép környéken, jó minőségű úton, haladós, de a biztonságot továbbra is előtérbe helyező túrán motorozni, akkor gyere el!

Tóth Ferenc
túravezető