Red Baron Túraklub Törökbálint - szeptemberi túra beszámoló

Útvonal: Törökbálint-Zsámbék-Esztergom-Párkány-Garamkövesd-Ipolyszakállos-Felsőszemeréd-Szalatnya-Palást-Rakonca-Dömeháza-Hontnémeti-Selmecbánya-Zólyom-Besztercebánya-Korpona-Teszér-Felsőszemeréd-Párkány-Esztergom-Zsámbék-Törökbálint – 400 kilométer

Adós vagyok még egy idei túra beszámolójával. Mondhatnám, hogy szándékosan egy hideg téli estére hagytam, hogy legyen mit olvasni a vashiány pótlása gyanánt. Rendhagyó túrával szerettem volna lezárni a 2022-es túraszezont, így az eddig megszokott 180-200 kilométeres távot megdupláztam és becéloztam a térképen Szlovákiát. Annak is egy különösen szép, egykoron még jelentős többségben magyar lakta részét. Selmecbánya és Besztercebánya meglátogatása volt az úticélunk. 

A táv nagysága miatt muszáj volt meghúznom a határt és legalább negyedliteres hengerűrtartalom volt a jelentkezés feltétele. A túrát megelőző héten végig ítéletidőt ígértek a meteorológusok, még azon a bizonyos szombat reggelen is ment az üzenetváltás a jelentkezőkkel, hogy végül nekivágunk-e vagy sem. Bátorkodtam nekivágni az útnak. Tatától Törökbálintig egyszer kapott el az eső, de az esőruha helyett inkább a gázt húztam és bekucorodtam az idomok mögé. Felesleges is lett volna megállnom, nem tartott sokáig az égi áldás. 

A Red Baron főhadiszállásán az eredetileg tervezett nyolc jelentkezőből csak hárman voltak jelen. A többieket visszatartotta a kiszámíthatatlan időjárás. Érthető, na de bátraké a szerencse, tartja a mondás! Négyen keltünk útra végül.

Zsámbék környékén egy pár perces zápor elkapott bennünket, de olyan rövid ideig tartott, hogy időnk sem volt félreállni haditanácskozni, hogy belebújjunk-e az esőgöncökbe. Esztergomig kétesélyes volt a dolog, hogy kapunk-e folytatást a nyakunk közé. A határ előtt még megtankoltunk sapkás benzinből, hogy ne a súlyosan mért eurókért kelljen üzemanyagot vásárolnunk északi szomszédainknál.

Párkány után az útminőség is olyanra váltott, amilyet egy motoros megkíván. Lágyan ringatózó kanyarokban, kellemes dombokon motoroztunk az Ipoly mentén. Néhány helyen egészen hegyvidéki hangulatú kanyarulatok vártak minket, ahol igazán mélyre lehetett dönteni a motorokat. Az időjárás pedig egyre szebb arcát kezdte mutatni. Kisütött a nap, felszáradt az út – egyszóval csodás volt! Kellhet ennél több a magunkfajtának? 

A nagy örömmotorozásba egy hatalmas agancsos lény majdnem belerondított, de nem hagytuk, hogy elrontsa a programot. Na meg amúgy sem tudtuk volna hová tenni – a nyakunkba meg mégsem vehettük! Úgyhogy mi előre mentünk, nem hátra, ő meg jobbról balra tartott tovább.

Selmecbányára megérkezve egy hagyományőrző bányászünnepségbe csöppentünk. Igazán autentikus volt a hangulat, csak parkolót nem volt egyszerű találni. Végül egy magyar plébános megengedte, hogy a parókia előtt letámaszthatjuk a motorokat, biztosított róla, hogy ott senkinek nem lesznek útban, amíg mi felfedezzük a várost. 

Egy kis gyalogos városnézést és kávézást követően Zólyom felé vettük az irányt, hogy egészen Besztercebányáig guruljunk a térképen. Mit ad Isten, itt is egy vásári forgatagba érkeztünk és az amúgy is történelmi jellegű főteret még inkább múltidézővé varázsolták a középkori maskarába bújt emberek. 

Hazafelé természetesen némi szuvenírt is kellett vásárolni, így a tervezett érkezés egy kissé megcsúszott, de még szerencsére világosban sikerült mindenkinek hazaérni. Az eső is csak egyszer mutatta meg magát a hazaúton, de ott sem full contact-ban, csak a csuromvizes úttest képében jelezte finoman, hogy amúgy vagyok, de rendes leszek veletek és nem áztatlak ronggyá benneteket. 

Jövőre is tervben van néhány ehhez hasonló, hosszabb lélegzetvételű túra, ahová szeretettel várok mindenkit. Ne félj attól, ha még csak most kezdted a motorozást! Gyere és rázódj bele, tapasztald meg, milyen egy motoros túra! Kezdők és haladók jól megférnek egymás mellett, hiszen ahogyan eddig is, mindig igazodunk egymáshoz. A kezdő motorosok új íveket, a haladók pedig türelmet tanulhatnak egymástól. 


A következő évi túrákról hamarosan a www.redbaron.hu oldalon, a havonta megjelenő Red Baron Magazinban, Facebookon és az üzletben is tájékozodhatsz.

 
Tóth Ferenc, túravezető